Cum alegi perna perfectă?

Perna corectă este esențială pentru o susținere neutră a gâtului în timpul somnului. O pernă greșit aleasă va forța structurile din zona cervicală, ducând la agravarea patologiilor existente, menținerea blocajelor de mobilitate și implicit apariția durerilor din zona gâtului.

Ideea este de a găsi o pernă cu înălțimea și densitatea potrivită pentru tine și care să îți ofere un confort optim în timpul somnului.

Acest articol oferă o serie de recomandări pentru alegerea pernei potrivite.

Poziția de dormit este un factor major în alegerea pernei. Pentru persoanele care prezintă afecțiuni cervicale dormitul pe spate sau pe lateral este cel mai indicat.

  • Dormitul pe spate sau cu fața în sus

O pernă îngustă este recomandată, dacă simți nevoia de un plus de înălțime se poate pune un prosop. Prosopul poate fi adăugat în fața de pernă. Tot pentru această poziție de somn este recomandată perna cu o parte mai înaltă și una mai îngustă. Zona mai înaltă și rotunjită fiind pentru găt, iar partea mai puțin înaltă pentru susținerea capului.

Anumite persoane preferă să doarmă cu perna sub umeri, în acest fel se crează senzația falsă de susținere mai puternică a capului și relaxare a musculaturii gâtului, practic cervicalul se află într-o extensie, ceea ce duce la apariția durerilor musculare din timpul zilei.

Un alt truc este aplicarea unei perne sub genunchi, astfel reduci din tensiunea de la nivelul zonei lombare. Cervicalul este direct influențat de tensiunile din zona lombară și vice versa.

  • Dormitul pe o parte

Pentru această poziție este recomandată o pernă mai înaltă. Se poate suplimenta cu un prosop făcut sul și aplicat sub gât. Susținerea capului este esențială în raport cu linia umerilor, poziția aceasta ridică baza cervicalului, de aici și necesitatea unei perne mai înalte.

Brațul de sus pus pe o altă pernă și picioarele ușor îndoite cu un pui de pernă între genunchi vor oferi o poziție perfectă pentru relaxarea întregului complex vertebral.

  • Dormitul pe burtă

Această poziție nu este recomandată deoarece vei menține întreaga coloană într-o extensie, vei tensiona cervicalul prin menținerea capului rotit pe una din părți și vei exercita o presiune mare la nivelul gâtului îngreunând respirația. Dacă aceasta este poziția cea mai comodă sau este absolut necesară, se recomandată o pernă foarte subțire sau chiar fără pernă. Poate fi o provocare schimbarea poziței de somn, dar îți recomand să depui efortul necesar.

Poți încerca fixarea pernei la niveul frunții în așa fel încât să îți permită să mai reduci din rotația capului. O altă pernă aplicată la niveul șoldurilor și a pelvisului va ajuta zona lombară să mențină o curbură fiziologică.

  • Dormitul din șezut. În mașină sau avion.

O pernă în formă de potcoavă va susține capul în ax și împiedică înclinarea cervicalului excesivă. Perna nu trebuie să fie foarte groasă deoarece capul este relaxat, nu ajută cu nimic o înălțare a capului.

Pentru situațiile excepționale în care persoana este nevoită să doarmă pe un pat reglabil trebuie luată în considerarea o pernă în formă de potcoavă.